Stal Palousa

Nieuws 2010

 

Terug                    Op de foto´s van deze website berust copyright en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.

 

Op bezoek bij Palousa-Celesto

14 oktober 2010

Zaterdag op bezoek geweest bij Palousa-Celesto. Celesto is inmiddels 1 jaar en 4 maanden en is ontzettend gegroeid. Hij zag er heel goed uit en zal zeker een stokmaat van 1.70 m. of meer krijgen. Natuurlijk even een paar foto's gemaakt. Mocht iemand nog een mooi gespikkeld sportpaard zoeken, Celesto is te koop.

celesto celesto

Een tweede berijdster voor Palousa-Corona.

23 september 2010

Nikki van Dijk zal ook op Corona gaan rijden. Nikki is als instructrice werkzaam bij pensionstal Lucky Stable in Mijdrecht. Voorlopig gaat zij 2 keer per week op Corona rijden, daar zijn we heel blij mee. Daarnaast blijft Daphne ook 2 keer per week op Corona rijden.

nikki Nikki met Corona

With my friends ... and i'm so beautiful ...

18 september 2010

Vandaag een mail ontvangen met bovenstaande tekst met daarbij een prachtige foto van Palousa-Choice (Voice x Palousa-Cybella) en zeg nou zelf is hij niet beautiful? Choice is vorig jaar als veulen verkocht naar Zwitserland en de nieuwe eigenaren zijn nog steeds reuze blij met deze prachtige gevlekte hengst.

choice Palousa-Choice

Palousa-Charisma

september 2010

Nog even en dan zijn alle veulens weer vertrokken naar hun nieuwe baasjes. Ook Palousa-Charisma is verkocht en zal binnenkort naar een opfokbedrijf gaan waar ze kan uitgroeien tot een prachtig rijpaard. Want dat belooft ze zeker te worden. Voor ons is het echt jammer dat ze de appaloosakleur niet heeft meegekregen want ze heeft een erg mooi exterieur en kan ook nog eens heel goed bewegen. Wie weet krijgt moeder Caprice volgend jaar wel een stippel. Ze is wederom drachtig van de zwarte KWPN hengst Voice. Voice staat sinds kort bij Edward Gal en we zullen dan ook zeker nog veel van deze hengst gaan horen.

charisma charisma

2 reserve-kampioenen!

september 2010

Zaterdag 4 september, zijn we naar de Nationale Keuring van het Appalosoa Stamboek geweest. Omdat Palousa-Corona in 2008 en 2009 al Nationaal Kampioen was geworden waren we eigenlijk niet van plan om haar dit jaar weer mee te nemen. We hadden gehoopt dat we dit jaar met een veulentje naar de keuring konden gaan. Helaas ging dat niet door omdat Caprice een éénkleurig veulen heeft gekregen (wel een hele mooie) en Celesta tijidens de bevalling is overleden. Haar veulen Celina meenemen was ook geen optie want zij staat nog in de kraamkliniek. En om helemaal niets mee te nemen is ook niet leuk, dus dan toch Corona nog maar een keer meenemen. Corona was super mooi in conditie. 's Morgens liet ze zich super zien bij de jury. Het jurycommentaar luidde: "Helemaal niets op aan te merken, waren er maar meer hiervan". Ze kreeg een eerste premie en mocht s'middags deelnemen aan de kampioenskeuring. Tijdens de kampioenskeuring liet ze zich duidelijk wat minder zien, ze was wat gespannen waardoor ze zich achter wat vasthield. Geen kampioenstitel dit jaar maar wel een zeer verdienstelijke Reserve-kampioen. Ook daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee.

Omdat Corona niet zo vaak in de trailer staat hebben we ook onze pony Twinkie van Veldzicht meegenomen. Deze kon mooi als gezelschap dienen en toen ook maar meteen opgegeven voor de keuring want dan ben je er toch nietwaar. De laatste weken heb ik haar extra getraind, voerschema aangepast, geschoren en mooi getoiletteerd. Ze stond er super bij, maar op de keuring komen meer goede mini appaloosa's, de kwaliteit is daar de laatste jaren flink omhoog gegaan. Ik had dan ook geen enkele verwachting. In haar rubriek kreeg ze een 1a premie en mocht hierdoor deelnemen aan de kampioenskeuring. Daar liet ze zich werkelijk super zien. Ik weet dat ze exterieurmatig lengte in haar hals mist maar doordat ze super kan stappen en draven wist ze toch het reserve-kampioenschap te behalen! En dat uit meer dan 50 pony's, wat was ik trots op haar!.

corona Palousa-Corona

twinkie Twinkie van Veldzicht

twinnie en corona Hee, heb jij ook zo´n mooi lint gekregen

yvonne Trots!

 

Palousa-San Sebastian beschikbaar voor Nederland

augustus 2010

De door ons gefokte hengst Palousa-San Sebastian, zoon van de vijf voudige kampioensmerrie Palousa-Caprice, wordt momenteel volop uitgebracht in de springsport in Engeland. Hij doet het daar super. Onlangs werd hij 6e van 80 paarden tijdens een Double clear, zoals ze dat in Engeland noemen. Een hele mooie prestatie. Het springen heeft hij van geen vreemde. Zijn grootmoeder Palousa-Cybella scoorde maar liefst een 9 voor het springen tijdens de IBOP-proef bij het KWPN.

Inmiddels is Palousa-San Sebastian goedgekeurd voor een tweetal erkende Europese paardenstamboeken, t.w. het British Sports Horse Register en het ECHA (European Coloured Horse Association). Hierdoor is het ook mogelijk om hem te gebruiken bij merries die staan ingeschreven bij het NAS.

San Sebastian heeft super mooi dressuurbloed, San Remo (Wolkentanz/Weltmeyer) x Gribaldi (vader van Totilas) en is dan ook zeer interessant om mee te fokken.

Vanaf 2011 zal er volop sperma in Nederland verkrijgbaar zijn via:ud.nl

Vanderholst Equine Reproduction Laboratories bv
Postadres: Postbus 34, 7360 AA Beekbergen
Laarweg 15 6732 DG Harskamp, 
T: +31 (0)6 54303639, F: +31 (0)318 - 457080 
E: info@holstud.nl

Meer info over Palousa-San Sebastian is te vinden op de website: www.dressagestuds.com

san sebastian

 

Op bezoek bij Palousa-Celina

juli 2010

Het was er nog steeds niet van gekomen maar gisteren eindelijk een bezoek wezen brengen bij Celina. Het is ook niet naast de deur, bijna 2 uur rijden, dus dan ga je er niet wekelijks heen. Geweldig om haar weer in het echt te zien en wat doet ze het goed! Natuurlijk kun je zien dat ze qua groei iets achter komt omdat ze niet bij een eigen moeder kan drinken maar wanneer ze straks in de opfok gaat is dat niet meer te zien, dan krijgen juist de veulens met een moeder een terugval. Op de Bemihoeve gaan ze super met de moederloze veulens om. De veulens moeten het echt met elkaar doen, ze zijn natuurlijk al extra mensgericht, omdat ze hier drinken van krijgen. Daarom is het belangrijk om ze verder geen extra aandacht te geven, alleen drinken en voer geven, buiten zetten en dan weer snel wegwezen. Celina heeft een prachtig hoofdje en hele goede beweging, ze heeft veel weg van Palousa-Corona. Omdat wij aan Corona al een hele goede nakomeling hebben van Celesta hebben wij besloten om Celina niet zelf te houden, hoewel dit een moeilijke beslissing was omdat je weet dat dit het laatste veulen van Celesta is. Er was echter al interesse voor haar en ze zal dan ook rond 1 oktober naar haar nieuwe eigenaresse gaan waar ze een prima nieuw thuis zal krijgen.

celina celina 7 weken

 

Palousa-Celina heeft een vriendje

juli 2010

Celina doet het nog steeds heel goed. Ze drinkt inmiddels 10 liter melk op een dag en ze eet ook al veulenbrokjes en hooi. Overdag loopt ze met de andere veulens in de wei. Sindskort heeft ze een stalmaatje er bijgekregen, het hengstveulen Fifty-Fifty. De moeder van dit veulen is een dag na de geboorte overleden. Bij de Bemi-hoeve staan momenteel 9 veulens die geen moeder meer hebben.

corona celina

Palousa-Corona gaat lekker onder het zadel

juli 2010

Wekelijks wordt Corona een paar keer onder het zadel gereden door Daphne Pomstra. Voor Daphne was het even wennen om op een jong paard te rijden. Voorheen reed ze alleen op manege ponies en paarden, dus dat is dan een heel verschil. Inmiddels raken ze al aardig op elkaar ingespeeld en je ziet ze dan ook super vooruit gaan.

corona Corona

Palousa-Celina doet het super!

juni 2010

Palousa-Celina doet het super! Ze is nu 12 dagen oud. De eerste week kreeg ze maar liefst 14 x per dag 1000 ml melk om de 1,5 uur. Nu krijgt ze 9 x per dag 1100 ml. melk. Ze drinkt dit altijd goed op. De eerste paar dagen kreeg ze de fles, daarna uit een bakje en inmiddels drinkt ze al uit een emmer. Overdag loopt ze bij de andere veulens in het land en doet ze zich te goed aan lekkere hapjes gras. Ze is vrolijk en trekt regelmatig sprintjes met de andere veulens. We worden door de Bemihoeve via de mail heel goed op de hoogte gehouden en ontvangen regelmatig foto's. Helemaal super hoe ze daar de begeleiding op zich nemen en de eigenaren op de hoogte stellen.

celina celina Celina 12 dagen

Celina 5 dagen

Palousa-Celesta is niet meer

mei 2010

Onze mooie sneeuwvlokken merrie Celesta is niet meer. Helaas is zij op 15-jarige leeftijd tijdens de bevalling van haar vijfde veulen overleden. Celesta had altijd een speciaal plekje bij me. Ze had duidelijk een scheut trakehner bloed van haar vader Balzflug meegekregen en was een pittige tante. Met de dierenarts en ook met hoefsmid Mark was ze beslist geen vriendjes maar ik kon schrijven en lezen met haar. We hebben samen mooie dingen meegemaakt. Op de keuring behaalde ze als 1-jarige het jeugdkampioenschap. Op oudere leeftijd behaalde ze het reserve-kampioenschap en daarna ook het nationaal kampioenschap. Ook onder het zadel deed ze het goed en sleepte ze de titel bestgaand rijpaard binnen. In de dressuursport deed ze het goed en met de carrouselgroep van het stamboek liep ze regelmatig voorop tijdens de shows. Haar eerste veulen, Palousa-Corona, kreeg ze van de Deense knabstruper hengst Figaro af Hallundbaek. We reisden hiervoor met haar 2 keer naar Denemarken, een heel avontuur maar met succes! De panterbonte Palousa-Corona heeft inmiddels 2 keer het kampioenschap op de keuring behaald. Daarna is Celesta vervolgens 4 keer gedekt door Peru's Scen Tao. Palousa-Whitsun, het tweede veulen is helaas op 3-jarige leeftijd overleden. Haar derde veulen, Palousa-Content wordt waarschijnlijk volgend jaar op de hengstenkeuring voorgesteld. Het vierde veulen, Palousa-Celesto zal de sport ingaan. Nu dus een mooi merrieveulen, Palousa-Celina. Qua type lijkt ze veel op haar moeder en we hopen dan ook dat zij voorspoedig mag opgroeien en in de voetsporen van haar moeder mag treden.

celesta celesta

 

Vreugde en verdriet bij Stal Palousa

mei 2010

Zondagavond was het dan zover, Palousa-Celesta ging haar veulen krijgen. Toen we bij haar kwamen zagen we al snel dat het helemaal fout zat. De details zullen we besparen, want we kwamen in een heuze horrorfilm terecht. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het veulen verkeerd gelegen en de baarmoeder geperforeert. Celesta had al snel geen kracht meer om het veulen ter wereld te brengen. Letterlijk met man en macht hebben we het veulen er levend uitgekregen en direkt de merrie gemolken voor de eerste biest. Daarna heeft de dierenarts Celesta uit haar lijden verlost. Daar sta je dan, vreugde om een schitterend chique panterbont merrieveulen waar je als fokker naar uit ziet en verdriet omdat daarnaast een dode moeder ligt. Veel tijd om na te denken heb je niet. Snel de veulencentrale gebeld. In eerste instantie bood iemand zijn merrie aan maar trok zich uiteindelijk terug, waar moet je heen? Zelf opvoeden valt niet mee, we hebben allebei een baan. Uiteindelijk via via zijn we bij "de bemi hoeve" terecht gekomen. Een professionele kraamkliniek in Hoogeloon. Beslist niet naast de deur voor ons maar toch de trailer gehaald en daar naar toegereden. Een rit van ruim 2 uur. Gelukkig had het veulen thuis de biest uit een fles opgedronken. Ze werd bij "de bemi hoeve" opgewacht met een nieuwe fles biest. Ook dit dronk ze direkt op. Ons merrieveulen, wat we Palousa-Celina noemen, lijkt een sterk veulen en er is alle hoop dat door de professionele begeleiding van Ad en Astrid Beijsens van "de bemi hoeve" het helemaal goed komt, hoewel de eerste 2 weken wel cruciaal voor Celina zullen zijn. We hopen op het beste. Graag willen wij Natascha en John bedanken voor alle hulp die we hebben gekregen en ook Sjaak Oudshoorn en Chris van manege Lucky Stable die op zondagavond bereid waren een nare klus voor ons op te knappen! We hopen dit niet nog een keer mee te moeten maken.

celina3 Palousa-Celina

Palousa-Corona weer onder het zadel

mei 2010

Afgelopen jaar is Palousa-Corona beleerd en een poosje gereden door Jona. Nadat Jona te kennen had gegeven er niet mee verder te kunnen gaan heeft Corona de gehele winter stil gestaan. Inmiddels is de training weer opgepakt door Daphne Pomstra. Daphne, 14 jaar, komt al een aantal jaar bij ons voor het verzorgen van de ponies. Daphne lest al een aantal jaar op de manege en mag nu dus de uitdaging aan gaan om op Corona te rijden. En het klikt super tussen die twee. In het begin nog even met de thiedeman gereden, maar inmiddels is deze er af en vandaag zelfs een sprongetje gemaakt.

daphne daphne

Een veulen voor Palousa-Caprice

mei 2010

Precies op de 11 maanden verraste Palousa-Caprice ons onverwachts met een schitterend zwart merrieveulen. Okay, weer geen stippels, maar ook dit veulen kan super los bewegen en heeft dus de mooie zwarte kleur van papa Voice (KWPN) en opa Gribaldi (KWPN) meegekregen. Ondanks dat we niet bij de bevalling aanwezig waren is alles gelukkig goed verlopen. We noemen haar Palousa-Charisma.

charisma charisma

Het voorjaar in het hoofd

maart 2010

Nu de vorst uit de grond is kan er weer volop worden gerend in de grote rijbak. Ondanks dat alle paarden een grote uitloop hebben vinden ze het heerlijk om helemaal uit hun dak te gaan in de bak. Eerst natuurlijk lekker rollen zodat je in ieder geval niet meer mooi wit bent en daarna lekker rondscheuren! Zelfs Cybella, die inmiddels 23 jaar is, doet nog vrolijk mee. Caprice doet het wat rustiger aan omdat haar `drachtige` buik een beetje in de weg zit. Nog ruim een maand en dan worden de eerste veulentjes weer verwacht.

voorjaar voorjaar

Terug