Stal Palousa

Historie

 

Terug

 

Jan Looy - de vader van Yvonne Haverhoek-Looy - had altijd al graag iets wat een ander niet had. In het vakblad De Boerderij stond destijds een keuringsverslag van een Appaloosa hengstenkeuring. Zo’n gevlekt paard leek hem wel wat. Hij besloot om zijn Shetlander te laten dekken door een Appaloosa hengst. Hieruit werd echter een bruin hengstveulen geboren. 

Yvonne groeide op en daarom werd een paar jaar later de Shetlander ingeruild voor een rijpaard: de zwarte volbloedmerrie Cybelle-Nora. Het toeval wilde dat deze merrie drachtig was van de Appaloosa-hengst Zane Grey. Uit deze combinatie werd in 1975 wel een Appaloosa veulen geboren, genaamd "Palousa".

Palousa werd het begin van een succesvolle Appaloosa fokkerij. Alle veulens welke bij Stal Palousa worden geboren komen voort uit deze merrielijn en krijgen de naam Palousa mee.

 

Cybelle-Nora

 

 

en

 

 

Palousa

   

 

Achteraf gezien hebben we geluk gehad dat we met een heel goede merrie zijn begonnen. De eerste jaren deden we al redelijk goed mee op de keuring van het Nederlandse Appaloosa Stamboek. De meeste paarden kregen een eerste premie. De eerste kampioenstitel liet echter nog even op zich wachten, om precies te zijn twaalf jaar. In 1987 werd de zwart panterbonte Palousa-Cybella veulenkampioen, waarna de familie de smaak helemaal te pakken kreeg.  Vanaf 1990 behaalde Stal Palousa bijna elk jaar één of meerdere kampioenstitels, in totaal 26 keer tot en met 2006.

Een kampioen fokken is niet gemakkelijk. Naast een dosis geluk blijft het toch vooral een kwestie van een goede hengstenkeuze te maken en hierin durven te investeren. Yvonne heeft samen met haar vader heel wat kilometers gereden om de merries drachtig te krijgen.

 

Jan Looy met zijn eerste

 

 

kampioene Palousa-Cybella

 

   

 

Naast de fokkerij worden de paarden van Stal Palousa ook ingezet voor de sport; dresssuur, springen of een crossje is geen probleem. Om op wedstrijden goed mee te kunnen doen, heb je wel een paard met uitstraling nodig en met goede bewegingen.Vanaf de jaren negentig zijn we daarom gebruik gaan maken van hengsten van andere stamboeken: Trakehners en hengsten van het KWPN of NRPS.

 

Onze voorkeur gaat uit naar zwarte hengsten. Onze merrielijn is behoorlijk zwart doorgefokt en aangezien we zwart gevlekte Appaloosa´s het mooist vinden, gebruiken we graag een hengst met een zwarte kleur. Een aantal jaren hebben we gebruik gemaakt van de zwarte Trakehnerhengst Gribaldi (v. Kostolany), een geweldig paard met een super karakter. Ook is gebruik gemaakt van de zwarte Hannoveraan San Remo (v. Wolkentanz I), de zwarte NRPS hengst Don Ruto (v. Gregory), en de KWPN hengsten Valeron (v. Sandro Hit) en Voice (v. de Niro).

 

Een goedgekeurde hengst fokken is voor veel fokkers een bekroning op de fokkerij. Zo ook voor Stal Palousa. Yvonne: “Ik weet nog goed dat Palousa-Santos goedgekeurd werd, een zoon van de anglo arabier De Saint Urus d’Olympe (v. Saint Erwan) uit Palousa-Excellenta. Santos was als veulen al verkocht aan hengstenstation De Nieuwe Heuvel te Lunteren. Daarvoor hadden we nog nooit een nakomeling uit onze stal op een hengstenkeuring gehad. Zelf een hengst opfokken hebben we nooit gedaan. Santos was goed getraind bij De Nieuwe Heuvel en in een heel mooie conditie. Het was een geweldige ervaring toen hij goedgekeurd werd. Het blijft jammer dat later niet de moeite is genomen om een volledige collectie afstammelingen te tonen van deze hengst, hierdoor kwam de hengst niet meer voor goedkeuring in aanmerking kwam.” Palousa-Santos werd verkocht als dressuurpaard. Hij heeft wel voor veel goede nakomelingen gezorgd. Tijdens de Sportdag van het stamboek zijn er altijd veel nakomelingen van hem aanwezig..

 

Palousa-Santos de eerste

 

goedgekeurde dekhengst

   

 

In 2002 werd Palousa-Convenance goedgekeurd, een zoon van Gribaldi uit Palousa-Excellenta. Convenance behaalde in 2007 voor de vijfde keer op rij het kampioenschap in de grote maat op de hengstenkeuring.

 

In Januari 2005 kreeg Palousa-Sturdy Fellow groen licht voor de dekdienst. Ook Sturdy Fellow heeft Gribaldi als vader, maar komt uit Palousa-Cybella.

Er zouden nog 2 hengsten volgen die goedgekeurd werden bij het NAS. In 2008 Palousa-San Sebastian (v. San Remo, m. Palousa-Caprice) en in 2011 Palousa-Content (v. Peru's Scen Tao, m. Palousa-Celesta).

 

Palousa en ook haar dochter Palousa-Excellenta hebben in totaal maar liefst 26 veulens gebracht . Palousa en Palousa-Excellenta waren geweldige merries met een fantastisch karakter. Palousa-Excellenta wist tot nog toe als enige merrie van het Nederlandse Appaloosa Stamboek alle predikaten te behalen, (ster, preferent, keur, prestatie op afstammelingen én op sport) een bijzondere prestatie. Haar dochter Palousa-Celesta bracht ook mooie veulens maar helaas is zij tijdens een bevalling oerleden. Ook Palousa-Cybella, een dochter van Palousa bracht vele mooie nakomelingen. Haar dochter Palousa-Caprice (v. Gribaldi) is en blijft voor ons de mooiste merrie van het stamboek. Zij wist maar liefst 5 keer de Nationale Titel te behalen.

Inmiddels zijn Palousa en haar dochters Palousa-Excellenta en Palousa-Cybella overleden, maar hun nafok: Palousa-Caprice en Palousa-Corona zijn nu de merries waar Stal Palousa verder mee fokt.

 

Palousa temidden van kinderen,

klein- en achterkleinkinderen

   

 

In december 2004 is Jan Looy na 30 jaar Appaloosa´s fokken overleden. 

Stal Palousa is voortgezet door zijn dochter Yvonne en schoonzoon Gert Haverhoek.

 

Yvonne met de vijfvoudige

 

kampioene Palousa-Caprice

 

   

Terug